Mali Yönetim ve İştirakler Müdürlüğü

2023-12-29 09:35:17
Aysun Şahin
Mali Yönetim ve İştirakler Müdür V.
E-Posta: aysun.sahin@aso.org.tr
Tel: 0312 417 12 00 - 1218

 

MALİ YÖNETİM VE İŞTİRAKLER MÜDÜRLÜĞÜ

Odanın, bağlı ortaklıklarının ve iştiraklerinin kaynaklarını, faaliyet ve hizmetlerini ilgili mevzuatlar çerçevesinde belirlenmiş amaç ve politikalara, tanımlanmış standartlara ve hukuk kurallarına uygun olarak, hesap verilebilirlik ve mali saydamlık ilkeleri doğrultusunda, etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yönetilmesini ve yürütülmesini sağlar. 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 23., 24. ve 26. maddelerinde belirtilen gelirlerin tahsilatı ile Kayıt Ücreti ile Yıllık Aidat ve Munzam Aidatın Tespiti ve Ödenmesi Hakkındaki Yönetmelik ve Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde muhasebe ve bütçe işlemleri yapar.

Müdürlüğümüz altında Mali Yönetim ve İştirakler alanlarında iki koordinatörlük bulunmaktadır.

 Mali Yönetim Koordinatörlüğü

 Bütçe, tarife ve cetvellerini hazırlayarak ilgili organlara raporlar sunar. Hesapları İnceleme Komisyonu çalışmalarının koordinasyonunu sağlar. Proje hesaplarının takibi amacıyla banka işlemlerinin ve muhasebe kayıtlarını tutar. Kayıt ücreti, yıllık aidat ve munzam aidatların tahakkuku ve takibi ile belge ve hizmet ücretlerinin tahsilat sürecini yürütür. Fatura tahakkukları ile ödemelerinin kaydı ve cari hesap takibi ile banka, online sistem ve nakit aracılığıyla yapılan ödemeleri kayda alır.  Aylık beyannameleri hazırlayarak vergilerin ve sigorta işlemlerinin süresinde ödenmesi, bordro hazırlanması ve maaş ödemeleri, sigorta ile ilgili işlemleri yürütmekten sorumludur. Ayrıca, Odanın dış kurumlara üyelik aidatlarının takibini ve süresinde ödemeler yanında banka mevduatlarını değerlendirmek, taşınır ve taşınmazlarla ilgili işlemleri yürütmek diğer görevleridir. Söz konusu işlemler yanında Odanın kurum ve kuruluşlarla imzaladığı sözleşme ve protokolleri arşivlenmek yine Koordinatörlüğün görevleri arasındadır.

 

İştirakler Koordinatörlüğü

Ankara sanayiinin uluslararası rekabet edebilir ve ihracata yönelik bir yapıya kavuşturulması maksadıyla Ankara Sanayi Odası ortaklığında kurulan, ortak olunan, iştirak ve bağlı ortaklıklarımızın; muhasebe işlemlerinin ve raporlama süreçlerinin takibinin yapılması, genel kurul hazırlıklarının koordinasyonun sağlanması, ilgili kurullarda alınan kararların takip edilmesi, kurum ve kuruluşlarla imzaladığı sözleşme ve protokollerin mali yönden takibinin yapılması, iştirak ve ortaklıkların faaliyet alanıyla ilgili gerçekleştirdiği iş ve işlemlerin eşgüdüm içerisinde yürütülmesini sağlamak da Koordinatörlüğün temel görevleridir.