ASO BAŞKANI ARDIÇ: KADIN AKLINI VE EMEĞİNİ GİRİŞİMCİLİKTE DAHA ETKİLİ KULLANABİLMEK İÇİN YAPISAL DÖNÜŞÜME İHTİYAÇ VAR

2024-05-14 00:00:00

TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu’nun İl Kurulu Toplantısı, Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıda konuşan ASO Başkanı Seyit Ardıç, “Kadın aklını ve emeğini girişimcilikte, üretimde, ticarette daha etkili kullanabilmek için yapısal bir dönüşüme her zamankinden daha fazla ihtiyaç var” dedi.

Ankara Sanayi Odası koordinatörlüğünde çalışmalarını sürdüren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ankara Kadın Girişimciler Kurulu’nun İl Kurulu Toplantısı, ASO Meclis Salonu’nda yapıldı. Toplantıya ASO Başkanı Seyit Ardıç, Yönetim Kurulu Üyesi Burcu Özbozkurt, TEPAV Kurucu Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hande Öztürk ve Kurul Üyeleri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan ASO Başkanı Seyit Ardıç, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun TOBB bünyesinde Kadın Girişimciler Kurulu kurulmasını ve 81 ilde İl Kadın Girişimciler Kurul oluşturulmasını sağladığını hatırlatarak, “Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu’na desteklerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Kadın girişimcilerin erkeklerden daha fazla mücadele verdiğini, cam tavanları kırarak, hayallerini hayata geçirme konusunda başarılı olduklarını belirten Başkan Ardıç, “Zorlukları aşarak, kendi işyerlerini açmış, üretim ve istihdam yaratan, ihracat yapan kadın girişimcilerin müthiş bir sosyoekonomik hafızaya sahip olduğunu düşünüyorum. Çünkü sizler, bir taraftan ekonomik gelişmelere göre oluşan bir sürü barajı aşmaya çalışırken, diğer taraftan erkek egemen sistemin size geçit vermek istemeyen duvarlarını yıktınız.  Bunu çok kıymetli buluyorum” ifadelerini kullandı.

Kadın girişimcilerin başarılarının hemcinslerini de cesaretlendirdiğini belirten Başkan Ardıç, "İnanıyorum ki bir kadın girişimcinin başarısı, tüm yurtta hatta dünyada kelebek etkisi yaratıyor ve diğer kadınlarımızın cesaretle harekete geçmesini kolaylaştırıyor" diye konuştu.

Kadın girişimciliğinin sürdürülebilir kalkınma için günümüzde vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Başkan Ardıç, TÜİK verilerine göre 2002’de yüzde 13,1 olan kadın girişimci oranının 2023 yılında yüzde 17,4’e yükseldiğini ancak bunun yeterli olmadığını belirtti.

Başkan Ardıç, Dünya Ekonomik Forumu'nun 146 ülke için yayınladığı Küresel Cinsiyet Farkı Raporu’nda 2022 yılında 124’üncü sırada yer alan Türkiye’nin 2023 yılında 5 sıra gerileyerek 129’uncu sıraya düştüğüne dikkat çekerek, şöyle devam etti:

 “Cinsiyet eşitliğinde ilk 100’e girememiş bir ülkenin; inovasyonla fark yaratıp, dünyanın ilk 10 ekonomisine girmesini bekleyemezsiniz. Kadın aklını ve emeğini girişimcilikte, üretimde, ticarette daha etkili kullanabilmek için yapısal bir dönüşüme her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz aşikardır. Bu sıralamada önümüzdeki dönemde daha üst sıralara çıkabilmek için hepimize görevler düşmektedir. Karar alıcılarıyla, teknokratlarıyla, bürokratlarıyla, sivil toplum örgütleriyle, sanayicileriyle her kesimin;  kadın girişimciliğinde fırsat eşitliği için toplumsal bir kültür oluşturma sorumluluğu olduğunu düşünüyorum”

Kadın girişimcilere hitap eden Başkan Ardıç, “Sizlere naçizane olarak sunacağım tek tavsiye ise doğanıza, demokratik yapınıza, değiştirebilme gücünüze ve azminize güvenmektir. Bu güvenle; hayallerinize sahip çıkın çünkü sizin kutup yıldızınız hayallerinizdir. Toplumsal beklentilere meydan okuyun çünkü hayatta her şey değişir, bakış açıları da değişir. Kendinize inancınızı koruyun çünkü bu duygu sizin harekete geçmeniz için en güçlü katalizördür” ifadelerini kullandı.

 "YETER Kİ KADINLARA FIRSAT VERİLSİN"

TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hande Öztürk de üyelerinin 10 bin kişiye istihdam sağladığını ve 500 milyon dolarlık ciro büyüklüğüne sahip olduklarını ifade etti.

Dünyada 60'tan fazla ülkeye ihracat yaptıklarını anlatan Öztürk, "Mikro ölçekteki kooperatif üyelerimiz, makro ölçekte ilk 500'e giren firmalarımız kurulumuzda yer almaktadır. Bu bağlamda Ankara'da hem nicelik hem de nitelik olarak en büyük kadın girişimcilerin oluşturduğu kuruluz" diye konuştu.

Öztürk, 2023-2027 döneminde 7 alt komiteyle kadının güçlenmesi ve kadın girişimciliğinin geliştirilmesi için projeler ürettiklerine dikkati çekerek, yürütülen proje ve işbirlikleriyle kadınlara sanayide iş fırsatı sunmaya devam edeceklerini bildirdi.

Yeni dönemde kadınları teknoloji sektörüne çekmek, yenilikçi ve teknoloji tabanlı kadın girişimci sayısını artırmak için "Teknolojide Kadın Eli Projesi"ni hayata geçireceklerini belirten Öztürk, "Her zaman söylediğim gibi bugün dünya genelinde 4 milyar kadın yaşıyor. Bu nedenle dünyayı değiştirmenin 4 milyar yolu var diyebiliriz. Yeter ki kadınlara fırsat verilsin ve yeter ki kadınlar da değiştirmeyi ve değişimin bir parçası olmayı istesinler" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından TEPAV Kurucu Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, “Türkiye ekonomisi bir kavşak noktasında: Bize düşen nedir?” başlıklı bir sunum yaptı.

Toplantı, TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hande Öztürk’ün faaliyet sunumu ve ASO Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ahmet Dinçer’in Kadın Girişimciler Kurulu Strateji Yol Haritası Belgesi’nin tanıtımı ile devam etti.



Ek Listesi