ASO’DA KADIN GİRİŞİMCİ VE KADIN YATIRIMCI PANELİ

2024-04-05 00:00:00

Ankara Sanayi Odası, Ankara Kalkınma Ajansı, TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu ve ANGİKAD Girişimci İş Kadınları Derneği işbirliğiyle "Kadın Girişimci ve Kadın Yatırımcı Paneli" gerçekleştirildi.

Ankara Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen panele ASO Yönetim Kurulu Üyesi Burcu Özbozkurt, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Emine Doğrukök, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hande Öztürk, ANGİKAD Girişimci İş Kadınları Derneği Başkanı Gözde Diker ve çok sayıda kadın girişimci katıldı.

Panelin açılışında konuşan ASO Yönetim Kurulu Üyesi Burcu Özbozkurt, kadınların girişimcilik yoluyla bilgi, beceri ve deneyimlerini yansıtarak toplumdaki konumlarını daha da güçlendirdiklerini söyledi.

Kadınların girişimcilik dünyasına adım atmadan önlerinin kesildiğine işaret eden Özbozkurt, “O yüzden her cinsten ve her kesimden insanların bu soruna artık bambaşka yaklaşımlar geliştirmesi ve bu yaklaşımları da kararlılıkla, ekonomik ve sosyal yaşamımıza uygulaması gerekiyor” dedi.

Kadın girişimci sayısında yaşanan artış umut verici olsa da finansman zorlukları ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin hala daha aşılamadığını dile getiren Özbozkurt, “Kadın girişimci oranı TÜİK verilerine göre 2002 yılında yüzde 13,1 iken 2023 yılı 3. çeyreğinde yüzde 16,6’ya yükselmiştir. Oysa kadınların sahip oldukları bilgi, beceri ve deneyimlerini yansıtabilecekleri en etkili alanlardan biri de girişimciliktir. Nüfusumuzun yaklaşık yarısını oluşturan kadınlarımızın bu oranda girişimci ve yatırımcı olması kabul edilemez” dedi.

Kadınların girişimcilerin iş hayatında daha fazla yer almasının ülke ekonomisine çok ciddi katkılar sağlayacağını ifade eden Özbozkurt, “Öncelikle yeni istihdam olanakları yaratılacak ve ekonomi bunun sonucunda güçlenecektir. Ayrıca toplum içinde kadının sahip olduğu rol ve statü güçlenerek sağlamlaşacak ve kadının doğası gereği yarattığı perspektifler, toplumu zenginleştirecektir” dedi.

Kadın girişimcilerin iş hayatına girmelerinde birçok sorun ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Özbozkurt, “Kadınlar, güvensizlik, kadın- erkek rol çatışması, hem iş hem de evle ilgilenme zorunluluğu, toplumsal cinsiyet ayrımcılığı, sermaye temini sorunu ve eğitim düzeylerinin yetersiz olması gibi sorunlarla karşılaşmaktadır. Karar alıcıların ve toplumsal tüm kurum ve kuruluşların bu güvensizliği ve rol çatışmalarını azaltmada çok önemli rolleri olduğuna inanıyorum. Kadınların yapamayacağı bir şey olmadığını artık herkes görüyor olmalı. Yatırım ve istihdam açığını kapatmada kadın girişimcilere çok ihtiyacımız vardır” dedi.

Ankara Sanayi Odası olarak kadınların tüm sektörlerde ve ekonomik yaşamın içinde olabilmeleri için bir takım projeler uyguladıklarını belirten Özbozkurt sözlerine şöyle devam etti:

“2023 yılı Mart ayında Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri imzacısı olduk. Çalışma hayatında her pozisyonda kadın varlığının artmasının, girişimci olmak isteyen kadınlarımıza cesaret vereceği ve onları teşvik edeceği unutulmamalıdır. Koordinatör Odası olduğumuz TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu’nun başarılı çalışmalarını da takdirle takip ediyor, Ankara Sanayi Odası Yönetimi olarak her türlü desteği sağlamaya gayret ediyoruz. Biliyoruz ki, ülkemiz;  kadın- erkek omuz omuza verip, ileri teknoloji ile yatırım, üretim ve ihracat yaptığında ancak birinci lig ülkelerin seviyesine çıkabilir. Ancak o zaman; toplumsal barışı ve refahı kucaklayabilir. Ancak o zaman; gelecek kuşaklara daha gelişmiş ve adil bir ülke bırakabiliriz.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek ise Türk toplumunun kadının yerini her zaman güçlü bir şekilde savunduğunu dile getirdi.

Kadın girişimci sayısının her geçen yıl arttığına işaret eden Şimşek, "Bugün unicorn olarak tanımladığımız start-up ekosisteminden yedisinin dördü kadın girişimci tarafından kuruldu. Kadınlarımız start-up ekosisteminde kalite ile daha değerli şirketlerle varlık göstermeye başladı." diye konuştu.

TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hande Öztürk ise kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesinin şart olduğunu belirtti.

Kadınların iş hayatına girmelerinde gerçekten istekli olmalarını ve kadın girişimciler olarak isteklerini ifade eden Öztürk sözlerine şöyle devam etti:

Kadınların finans ve teşviklere erişim başta olmak üzere, muhatap oldukları önemli sorunlara kadın dostu çözümler üretilsin. Genç kızlarımız iyi bir eğitim alsın ve girişimci olmaya özensin. Tedarik zincirindeki kadın üreticilerin değer zincirine geçişinin kamu eliyle özendirilmesini, şirketlerimizde imzacı değil, icracı kadınlar olmasını, oda ve borsaların tüm yönetim organlarında kadın kotası getirilmesini istiyoruz.” diye konuştu.

ANGİKAD Başkanı Gözde Diker de, mahalli idareler genel seçimleri sonrasında göreve gelen kadın belediye başkanı sayısının artmasının mutluluk verici olduğunu söyledi.

Artık girişimcilikte ve yatırımda kadınların rolünün giderek daha belirgin hale geldiğini belirten Diker, "Bu panel, kadın girişimciliğini ve yatırımcılığını nasıl daha da ileriye taşıyabileceğimize dair ilham verici ve yapıcı bir toplantı olmasının yanı sıra deneyimlerimizi paylaşmak için de oldukça önemli" dedi.

Açılış konuşmalarından sonra moderatörlüğünü Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Emine Doğrukök’ün yaptığı panelde; ASO’ya kayıtlı ilk kadın sanayici ve Nurus Yönetim Kurulu Üyesi Birten Gökyay, Arya Woman Kurucu Ortağı Özlem Tümer Eke, Ostim Teknopark Genel Müdürü Dr. Derya Çağlar ve Retinow Firması CEO Tuğba Haklı tarafından iş kadınları ve potansiyel yararlanıcıları bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla sunum gerçekleştirildi.



Ek Listesi