İrtibat: dim@aso.org.tr
Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı'nın yazısına atfen; Avrupa Birliği (AB) tarafından geliştirilen elektronik sistemlerden biri olan İthalat Kontrol Sistemi 2 (ICS2)'nin kullanımı ve henüz sisteme erişim sağlamayan taşımacılık sektörlerince sistem gerekliliklerine ilişkin bilgi düzeyinin ölçülmesi amacıyla bir örneği ekte iletilen soru seti hazırlandığı bildirilmektedir.
Avrupa Birliği'nin (AB) 1 Mayıs 2016 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren Birlik Gümrük Kodu (BGK) kapsamında; gümrük idareleri ve ekonomik operatörler arasındaki tüm veri aktarımı ve depolama işlemleri de dâhil bütün gümrük işlemlerinin elektronik ortamda yürütülmesine yönelik çalışmalardan biri olan İthalat Kontrol Sistemi 2 (Import Control System 2, ICS2) ile AB varışlı veya AB aktarmalı sevkiyatın gerçekleştirilmesinden sorumlu ekonomik operatörlerin giriş özet beyan verilerini varıştan önce ICS2 üzerinden AB gümrüklerine bildirmeleri zorunlu kılınmaktadır.
Bu minvalde, sistem gerekliliklerine ilişkin bilgi düzeyinin ölçülmesini amaçlayan ve ilişikte yer alan soru setinin doldurulup en geç 19 Mart 2025 tarihine kadar levent.demirel@tobb.org.tr adresine iletilebileceği hususunu bilgilerinize sunarız.
Saygılarımızla,
ANKARA SANAYİ ODASI