NATO DIANA 2024 YILI ÇAĞRISI

2024-07-10 10:00:00
İşareti : 12/5000-2048

İrtibat: gym@aso.org.tr

Sayın Üyemiz,

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından Odamıza iletilen yazıda, NATO'nun teknolojik üstünlüğünün korunması ve sivil ve askeri kullanıma uygun derin teknolojilerin geliştirilmesi amacıyla Haziran 2021'de NATO Brüksel Zirvesi'nde kabul edilen Kuzey Atlantik Savunma İnovasyon Hızlandırıcısı (DIANA) Programı kapsamında, 2024 yılı için yeni çağrılar açıldığı bildirilmiştir.

DIANA Programı, NATO'nun savunma ve güvenlik ihtiyaçları için en etkili çift kullanımlı teknolojik çözümleri geliştirmek amacıyla son kullanıcıları; start-up'lar, araştırmacılar ve teknoloji şirketleriyle bir araya getirmekte olduğu bilgisi verilmiştir. Program, Teknoloji Hazırlık Seviyesi 4-7 arasında olan çift kullanımlı (sivil ve askeri) ticarileştirilebilir çığır açıcı teknolojiler geliştiren start-up ve şirketlere doğrudan destek sağlamakta olacağı belirtilmiştir.

Program Kapsamında Sağlanan Destekler:

  • DIANA Hızlandırma Programı'na katılım ve teknoloji geliştirme ve gösterim için hibe desteği,
  • Türkiye'den de bir merkezin yer aldığı 23 Hızlandırma Merkezine erişim,
  • Türkiye'den 10 merkezin de yer aldığı 182 Test Merkezine erişim,
  • Bilim insanları, mühendisler, endüstri ortakları, son kullanıcılar ve devlet satın alma uzmanlarından danışmanlık,
  • NATO İnovasyon Fonu başta olmak üzere güvenilir yatırımcı ağına erişim,
  • Operasyonel ortamlarda teknolojiyi test imkânı,
  • NATO ve 32 Müttefik Ülkenin pazarına erişim fırsatı.

2024 Yılı Çağrı Başlıkları:

  1. Enerji ve Güç
  2. Veri ve Bilgi Güvenliği
  3. Algılama ve Gözetim
  4. İnsan Sağlığı ve Performans
  5. Kritik Altyapı ve Lojistik

2023 yılında "Enerji Dayanıklılığı", "Güvenli Bilgi Paylaşımı" ve "Algılama ve Gözetim" başlıklarında açılan pilot çağrılarda ülkemizden de 2 firmanın içinde bulunduğu toplam 44 firma hızlandırma programına dahil olmaya hak kazandığı ifade edilmiştir.

Bu kapsamda, başvurular hazırlanırken "Uzay", "Dayanıklılık" ve "Sürdürülebilirlik" temalarının dikkate alınması gerekliliği bildirilmiştir. Başvuru süreci 9 Ağustos 2024 tarihinde sona ereceği beyan edilmiştir. Detaylı bilgi için  https://www.diana.nato.int/challenges.html bağlantı adresinden erişim sağlanması hususunu bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

ANKARA SANAYİ ODASI

 

 


Ek Listesi