ASO BAŞKANI ARDIÇ: ANKARA YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRETİMDE FARKINI ORTAYA KOYUYOR

2024-06-25 00:00:00

ASO BAŞKANI SEYİT ARDIÇ, TÜRKİYE’NİN 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU ARAŞTIRMASI’NI DEĞERLENDİRDİ.

“500 BÜYÜKTE FİRMA SAYIMIZ 39’DAN 45’E ÇIKTI”

“SANAYİ VE TEKNOLOJİNİN DE BAŞKENTİ HEDEFİMİZE EMİN ADIMLARLA YÜRÜYORUZ”

“ANKARA YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRETİMDE FARKINI ORTAYA KOYUYOR”

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2023 Araştırması’nın sonuçlarını değerlendirdi. ASO Üyesi firma sayısının 39’dan 45’e çıktığını ve Ankara’nın İstanbul’un ardından listede ikinci sıraya yükseldiğine dikkat çeken Ardıç, şu ifadeleri kullandı:

Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması’ndaki Ankara firmalarının sayısının her yıl artması bizi gururlandırmaya devam ediyor. 2022 yılı araştırmasında 39 olan ASO Üyesi firmalarımızın sayısı 2023 yılında 45’e yükseldi. Bir önceki araştırmada listede en çok firmayla yer alan üçüncü Oda olan ASO bir basamak daha yükselerek, İstanbul’un ardından 2. sıraya yerleşti. Ankara firmalarımızın üretimden satışlar, brüt katma değer ve ihracat paylarını da belirgin ölçüde arttırdığını görüyoruz.

Araştırma, sanayi ve teknolojinin de başkenti hedefimize emin adımlarla yürüdüğümüzün de bir göstergesi oldu. İlk 500’e giren firmalarımız içinde savunma sanayi ve enerji sektöründe faaliyet gösteren işletmelerimizin yoğunluğu, Ankara’nın yüksek teknolojili üretimde farkını ortaya koyuyor. Başkentimiz, yüksek teknolojili üretimde her geçen gün artan ivmeyle ülke ekonomimize yüksek katma değer yaratmaya devam edecektir. Başkentimizin ve ülkemizin ekonomisine güç veren firmalarımızı kutluyorum.

“2023’TEKİ ZORLU KOŞULLARIN ETKİLERİNİ GÖRÜYORUZ”

2023 yılı sanayicilerimiz açısında zorlu koşulların yaşandığı bir dönemdi ve bunun etkilerini rakamlarda görebiliyoruz. Üretimden satışlarda büyüme 2022 yılında yüzde 119 iken, 2023 yılında yüzde 42,1’e gerilemiş. 2023 yılında yaşadığımız deprem, seçim ekonomisi ve sıkılaştırma politikaları bunda etkili olmuştur. Daha önemlisi, üretimden satışların hem TÜFE hem de ÜFE değerinin altında artmasıdır.

İlk 500'ün toplam ihracat içindeki payının bir önceki döneme göre yavaşladığı görülüyor. Yurt dışı satışlardaki artış belirgin bir şekilde hız kesmiş. Özellikle Euro bölgesine ekonomik aktivitelerde yavaşlamanın bunun en önemi sebebi olduğunu söyleyebiliriz.

2023 yılının ikinci yarısında kur ve faiz artışı nedeniyle finansman maliyetlerinin % 92,5 gibi yüksek bir oranda arttığı görülüyor. Bu, sanayi sektörünün son dönemde yaşadığı durumu ispatlar nitelikte. Tabi ki bu durum firmalarımızın net kar artış oranını azaltıyor.

Yüksek teknoloji yoğunluğuna göre katma değer artışı dikkat çekici ki buna Ankara firmalarımızın önemli katkısı var. Yüksek teknolojide sınırlı fakat orta yüksek teknoloji de oldukça yüksek bir artış olması oldukça önemli. 



Ek Listesi