ASO’DAN KOBİ’LERİN YEŞİL DÖNÜŞÜMÜNE DESTEK İÇİN İŞ BİRLİĞİ

2024-03-12 00:00:00

Ankara Sanayi Odası, KOBİ’lerin yeşil dönüşümünü desteklemek için Ankara Kalkınma Ajansı ve Türkiye Teknoloji Vakfı ile işbirliği yaptı. ASO Genel Sekreteri Dr. Mehmet Cansız, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Emine Doğrukök ve TTGV Genel Sekreteri Mete Çakmakçı’nın imzaladığı protokolle, KOBİ’ler, ASO’nun desteğiyle yeşil dönüşüm için yol haritalarını belirleyecek.

Ankara Sanayi Odası, Ankara Kalkınma Ajansı ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) iş birliğinde düzenlenen “Eko-Üretim Dönüşüm Programı” bilgilendirme toplantısı ve iş birliği protokolü imza töreni ASO’nun ev sahipliğinde yapıldı.

Toplantıya ASO Genel Sekreteri Dr. Mehmet Cansız, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Emine Doğrukök, TTGV Yönetim Kurulu Üyesi Levent Mete Özgürbüz, TTGV Genel Sekreteri Mete Çakmakçı ve çok sayıda ASO üyesi sanayici katıldı.

Toplantının açılışında konuşan ASO Genel Sekreteri Dr. Mehmet Cansız, iklim değişikliğinin bir çevre sorunu ya da ekonomi ve ticaret politikasının önemli bileşeni olmasının ötesinde insan varlığının mevcudiyetini devam ettirebilme sorunu olduğunu söyledi.

Yaşam tarzı ve tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğinin önemine işaret eden ve bu konuda sanayicilere çok iş düştüğünü belirten Cansız, "Dünya ticaretinde de varlığımızı sürdürebilmemiz, ihracatımıza devam edebilmemiz, yeşile bakış açımızla paralellik arz etmektedir" dedi.

Yeşil dönüşümün artık bir tercih değil zorunluluk olduğunun altını çizen Cansız, şöyle devam etti:

"Küresel ekonomik zorlukların devam ettiği bir dönemde, aynı zamanda ekonomiler, büyümeden ve istihdamdan ödün vermeden karbon emisyonlarını azaltmaya ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olmaya yönelik küresel çabalara katılma ikilemi ile karşı karşıyadır. Yükselen piyasaların ve gelişmekte olan ekonomilerin kapsamlı kalkınma ihtiyaçları göz önüne alındığında, karbondan arındırma çabalarına sürdürülebilir ekonomik büyümenin eşlik etmesi hayati önem taşımaktadır."

“YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ ISKALAMA ŞANSIMIZ YOK”

Yeşil dönüşümün önemini “Iskalama şansımız yok” diye vurgulayan Cansız, "Geç kalmak daha maliyetli bir durum. Diğer taraftan, imalatın sürdürülebilirlik çerçevesindeki dönüşümü yasal zemin, teknik ve mali destek gerektirmektedir" dedi.

Türkiye'deki işletmelerin büyük çoğunluğunu KOBİ'lerin oluşturduğuna dikkati çeken Cansız, "Yeşil dönüşüm, büyük ölçüde KOBİ'lerin yeşil dönüşüme uyum sağlamasına ve süreci içselleştirmesine bağlı. Bu nedenle özellikle KOBİ'lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması, yeşil üretim koşullarına uyum için tüm süreçlerinde yapacakları yatırımlar ve AR-GE harcamalarının desteklenmesi önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.

YEŞİL DÖNÜŞÜME UYUM SÜRECİNDE KOBİ'LERE DANIŞMANLIK DESTEĞİ SAĞLAYACAĞIZ

Yapılan işbirliği protokolünün Ankara'daki firmalarının yeşil dönüşümünün sağlanmasında önemli katkılar sağlayacağını ifade eden Cansız, şunları kaydetti: "Başkent sanayiinin yeşil dönüşümüne katkı sağlamak için Odamızın bir diğer önemli adımı da TÜBİTAK'ın Yeşil İnovasyon Teknoloji Programı'nda 'çözüm ortağı' olarak yer almamızdır. Çözüm ortağı misyonumuzla KOBİ'lerimizin yeşil dönüşüme uyumlarının artırılması amacıyla teknik destek ve danışmanlık hizmeti vereceğiz. Yeşil dönüşüme uyum süreci analizi, mevcut problemlerin tespiti ve çözüm yaklaşımlarını içeren danışmanlık desteği sağlayarak, KOBİ'leri, proje başvurularına yönlendirmek üzere köprü rolü üstleneceğiz. Firmalarımızın alacağı hizmetin maliyetinin yüzde 90'ı hibe destek olarak TÜBİTAK tarafından karşılanacak. Üretim, verimlilik, yenilik ve ihracat kapasitelerine katkı sağlayacak bu programa KOBİ’lerimizi bekliyoruz."

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Emine Emine Doğrukök ise  yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm süreçlerinin doğru yönlendirilmesinin önemini vurguladı. Ankara Kalkınma Ajansı olarak Yeşil Yaka Programı’na büyük önem verdiklerini ve bu çerçevede nitelikli insan kaynağına ulaşmayı hedeflediklerini belirten Doğrukök, üç kurumun iş birliğinde yürütülecek faaliyetlerin Ankara sanayisinin yeşil dönüşümüne büyük etki edeceğine inandığını belirtti.

TTGV Yönetim Kurulu Üyesi Levent Mete Özgürbüz de Vakıf olarak 30 yılı aşkın süredir Türkiye’deki özel sektörün uluslararası rekabetçiliğini arttırmak için öncül ve özgün programlar yürüttüklerini söyledi. 2023 itibariyle TTGV’nin rotasını iklim teknolojilerine çevirdiğini belirten Özgürbüz, yeşil dönüşüm sürecinde sanayi kuruluşlarının özellikle KOBİ ve OBİ’lerin farkındalıklarını ve kaynak eksikliğini gözlemlediklerini ifade ederek, TTGV’nin bu ihtiyaca Eko-Üretim Dönüşüm Programı ile çözüm bulmayı hedeflediğini aktardı.

Açılış konuşmalarından sonra ASO Genel Sekreteri Dr. Mehmet Cansız, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Emine Doğrukök ve TTGV Genel Sekreteri Mete Çakmakçı, “Eko-Üretim Dönüşüm Programı İşbirliği Protokolü”nü imzaladı.

Protokol törenin ardından TTGV Genel Sekreter Danışmanı Evren Bükülmez, Eko-Üretim Dönüşüm Programı’nın detaylarına ilişkin ASO üyelerini bilgilendirdi.

 

 

 



Ek Listesi